Hluboká žilní trombóza

Hluboká žilní trombóza

Deep vein thrombosis
Deep vein thrombosis

Co je hluboká žilní trombóza

V případě slabého nebo disordered toku krve se obvykle vyskytuje hluboké žilní trombózy, která se skládá z fibrinu a červených krvinek s relativně malým počtem trombocytů. Trombóza způsobená aktivovaných koagulačních faktorů místně hromadí v důsledku snížené působení přirozeného antikoagulační v krvi. Žilní trombóza obvykle začít tam, kde je nejvýraznější zpoždění v ventilových kapsách a na místě žíly zranění a může být také způsobena poškozením endotelu u katétru, krevní stáze po operaci, s prodlouženým posezení s nohama snížení (řidiči nákladních automobilů, letadlo letu) , orální antikoncepce. Nahromadění trombocytů v hlubinách chlopenních dutin jsou obvykle počátek většiny žilní trombózy. Hluboká žilní trombóza se vyskytuje nejčastěji v cévních dutinách z několika lýtkových svalů. Hluboká žilní trombóza může dojít také v jiných žilách dolních končetin, femorální žíly. Levá noha je náchylnější na vznikající trombózy a bez léčby 15-20% pacientů s proximální hluboké žilní trombózy trpí plicní embolie. Pokud sraženina, která je vytvořena nahromaděním krevních koagulantu, zvyšuje do té míry, aby si propuštěn ze stěn žil, on vytvoří cestování trombus známé jako embolus, které mohou způsobit srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. To je také používáno jako termín tromboflebitidy, protože trombóza je vždy doprovázen zánětem žil nebo flebitidy.

Příznaky hluboké žilní trombózy

Většina pacientů s hlubokou žilní trombózou nemusí mít žádné příznaky, pokud není akutní onemocnění, které se může vyvinout během několika hodin do 2 dnů, kdy je výslovný bolest, která uklidňuje jako akutní procesu klesá. V případě zanícených žil, může být dotčená žíly se projeví nehtem jako zahuštěn a tvrdá. Limb otok dochází v důsledku obstrukcí průtoku krve do trombu, perivaskulární zánět nebo obstrukcí lymfatické tkáně. Dlouhotrvající obstrukce toku krve v žilách může způsobit žilní sněť. Při chůzi a stání dochází bolest způsobená hluboké žilní trombózy. Bolest se snižuje, pokud jsou nohy zvedl. Maximální bolesti způsobené hluboké žilní trombózy dochází při ohybu kotníku s nataženou kolenem. Tato bolest se nazývá Homan sign.

Diagnóza hluboké žilní trombózy

Nejlepší metodou pro diagnostiku hluboké žilní trombózy je vzestupná venografie nebo angiografie, ale neinvazivní metody jsou častěji používány jako jako plethysmografií měřit účinky žilní obstrukce běžným výkyvům v objemu a elektrickém odporu nohou nebo Dopplerův pro vyšetření hemodynamických a morfologické charakteristiky průtoku krve v žilách. Angiografie je metoda, ve které pozorovaný kontrast tekutina vstříkne do žil končetin. Povrchní trombóza diagnostika je založena na klinické prezentaci a fyzikální vyšetření, a zároveň můžeme pozorovat, zda je akutní tepenný nebo hluboká žilní zablokování. Akutní hluboká žilní trombóza prognóza ve většině případů není možné stanovit na základě klinického obrazu, Homan znaménko nebo otok, ale můžeme se neinvazivních metod nebo angiografii. Pokud se diagnóza hluboké žilní trombózy není potvrzena a nezačnou s léčbou, může to způsobit smrt v důsledku plicní embolie.

Rizikové faktory pro hluboké žilní trombózy

Aby se omezil rozvoj tromboembolických komplikací, je důležité znát rizikové faktory a podle nich dát adekvátní léčbu pro pacienty a snížit úmrtnost, která je dodávána tyto podmínky. Se stárnutím Tendence k vývoji hluboké žilní trombózy zvyšuje, protože soleal žíly se stárnutím ztrácejí svoji elasticitu a jejich šíření zpomaluje tok krve. Pokud vyloučíme riziko vzniku tromboembolické nemoci v těhotenství u mladých žen, pak je reprezentace hluboké žilní trombózy stejná pro obě pohlaví, jak potvrdily výsledky plicní embolií studia pitvy, podle nichž obě pohlaví jsou rovnoměrně zastoupeny. Během těhotenství je zvýšené riziko tromboembolie v důsledku používání estrogenové terapie. Výskyt hluboké žilní trombózy u žen užívajících estrogenní terapie 3-10x vyšší než u žen, které nespotřebovávají exogenní estrogeny. To je také zvýšené riziko u žen, které berou ústní antikoncepci s obsahem estrogenu, jako estrogenové terapie rakoviny prostaty u mužů. Nehybnost kvůli hospitalizace nebo obezitě výrazně ovlivňuje výskyt tromboembolie. Četnost hluboké žilní trombózy a plicní embolie je dvakrát vyšší u obézních pacientů. Pacienti, kteří jsou starší než 30 let s onemocněním srdce jakéhokoli druhu mají čtyřikrát riziko hluboké žilní trombózy a plicní embolie, riziko vzniku tromboembolických komplikací se zvyšuje, pokud ischemická choroba srdeční je obtížnější. Riziko vzniku trombózy se vyskytuje u pacientů s malignitami, přičemž riziko plicní embolie je až 2-3 krát vyšší u lidí s rakovinou, hluboká žilní trombóza se vyskytuje až u poloviny pacientů s rakovinou slinivky břišní. Trauma je jedním z důležitých faktorů rozvoje hluboké žilní trombózy a plicní embolie nezávisle na místě zranění a věku. Hluboká žilní trombóza se vyskytuje v 30-80% pacientů hospitalizovaných z traumatu. V starších trauma, které vede k plicní embolii, je hlavní příčinou úmrtí. Největší riziko vzniku krevních sraženin u pacientů s frakturou dolní končetiny a následně pánevních zlomenin zlomenin páteře, popáleniny a trauma hrudníku a hlavy. Pooperační infekce je dalším faktorem trombu jako gram-pozitivní bakterie mohou přímo způsobit vznik krevních sraženin, také příčiny trombus může být endotoxinu a gram-negativní bakterie.

Léčba hluboké žilní trombózy

Anticoagulant léky účinné v prevenci trombózy, jsou-li správně použity, pokud jde o žilní trombóza léky antikoagulační nehrají zásadní význam v léčbě, protože menší role krevních destiček v patogenezi onemocnění. Chůze je jedním z důležitých faktorů žilní vrací a snižuje možnost trombózy. Pro hluboké žilní trombózy jsou používány a pneumatické punčochy a další zařízení pro automatickou kompresi telat s cílem návratu krve k srdci. Antikoagulace heparinem je léčba první řady z podkolenní trombózy nebo proximální žíly nohou. Antikoagulace s warfarin začíná druhá třetí den léčbou heparinem. Trombolizna terapie se skládá z fibrinolýzy systému, který udržuje průtok krve degradací fibrinu agregátů. Pacienti s hlubokou žilní trombózou, u nichž je kontraindikována antikoagulancia kandidáty pro terapeutickou blokády dolní duté žíly, a to buď přímo, nebo pomocí intraluminálními zařízení, a aby se zabránilo fatální plicní embolii.


Omlouváme se za případné pravopisné chyby. Tato stránka je přeložena z "healtcare-center.blogspot" - Deep vein thrombosis
Close