Srdeční tamponáda

Srdeční tamponáda

Cardiac tamponade
Cardiac tamponade

Co je srdeční tamponáda

Srdeční tamponáda je vzácný život ohrožující komplikace, v němž je nahromadění tekutiny, krev, sraženiny, nebo plynu v perikardiální prostor, prostor mezi myokardu a perikardu. Srdeční tamponáda je komprese srdce kvůli zvýšenému perikardu prostoru tlak, který vede k nedostatečné krevní komorových plnění a snižuje srdeční výkon a snížený krevní tlak. Akumulace tekutin v osrdečníku, v množství dostatečném způsobit významné ucpání průtoku krve v komoře, což vede k srdeční tamponádou, závažné komplikace, které mohou být fatální, pokud není léčena rychle.

Příčiny srdeční tamponádou

Příčiny perikardiální výpotek a vzhled srdeční tamponádou může být odlišné, ale kapalina v perikardiální prostoru je nejčastěji postiženy, protože pekaditisa, hrudníku trauma, aortální disekce, jizvy, hypotyreóza, rakovina plic, hHeart nádory, selhání ledvin, rakovina krvinky, radiační terapie, rány na srdci, systémový lupus erythematodes, urémie, po infarktu a otevřené operaci srdce. Výše akumulovaných tekutin v perikardiální prostoru není přímo souvisí s výskytem srdeční tamponády. Rychlému nahromadění malých množství tekutin může způsobit závažné příznaky srdeční tamponády, protože není čas na protáhnout dost perikardu, což způsobuje náhlé tlak na problémy srdce a krevní tok. Je-li v perikardiální prostoru akumulační tekutiny pomalu, může perikard přizpůsobit, aby velké množství tekutin dokonce až na 2 litry bez výskytu srdeční tamponádou. Většina pacientů má mírné množství tekutin v perikardiální prostor, který nevede ke vzniku srdeční tamponádou, ale způsobit potíže s dýcháním. V klinickém obrazu srdeční tamponádou vidíme pokles krevního tlaku, zvýšená systémová žilní tlak a tachykardii s tichým srdeční šelest.

Příznaky srdeční tamponádou

Mezi nejčastější příznaky, které se objevují v hromadění tekutin v perikardiální prostor, které vedou k srdeční tamponádou jsou dušnost a prekordiální bolest způsobená perikarditidy, které jsou sníženy ve vzpřímené poloze a naklonil se dopředu. Ve stavu, který vede k rozvoji srdeční tamponádou můžeme vidět znaky následující znaky se mohou objevit: perikarditida, může být viděn oscilační změny v napětí EKG, nespecifické změny v ST segmentu a T vlny, X-ray v srdci a Plíce ukázal symetricky rozšířené srdeční stín. Srdeční tamponáda je akutní stav doprovázen bledost, pocení a úzkost, vede k hypotenzi a tachykardii, oteklé žíly na krku jsou viditelné. Echokardiografie odhalil přítomnost volného kapaliny v perikardiální prostor a diastolické kolapsu pravé srdečních dutin. Hlavním příznakem srdeční tamponádou je bolest na hrudi, dušnost a únava. Větší množství tekutin v perikardiální prostor způsobit závažné dušnosti v důsledku tlaku na plicích, potíže s polykáním, kvůli tlaku na jícen, kašel kvůli tlaku na průdušnice a průdušky a nutkání na zvracení z důvodu tlaku na břišní orgány. Pacient je bledý, a jeho prsty, nos a uši jsou modřiny, zalitý potem a jeho srdce pracuje rychle. Kromě standardních testech srdeční tamponádou je použita a testována na HIV a tuberkulóza. Srdeční katetrizace s měřením tlaku v srdečních komorách může pomoci v diagnostice, ale někdy ztráta času, protože srdeční tamponáda je život ohrožující stav.

Léčba srdeční tamponádou

Léčba srdeční tamponádou přijde na odstranění kapalin z perikardiální prostor a dosažení normální průtok krve. Kapalina se odstraní za pomoci speciální jehly a průtoku krve je dosaženo tím, že se intravenózní roztok. Je také možné odstranit část perikardu odstranit kapalinu, ale je to jen zřídka. Během srdeční tamponáda léčby, je kyslík dána pacienta. Po odstranění tekutin, což z hlediska výskytu srdeční tamponádou musí být odhalena. Srdeční tamponáda výsledek léčby je dobrá, ale to může vrátit, pokud Srdeční tamponáda je neléčí, může způsobit smrt.


Omlouváme se za případné pravopisné chyby. Tato stránka je přeložena z "healtcare-center.blogspot" - Cardiac tamponade
Close